Bygg bedre, enklere

En byggeblogg fra Isola

200 bad og masse tid spart

Riddertunet i sentrum av Beitostølen er ikke bare et gigantisk prosjekt, men også en gigantisk suksess. Så langt er alt solgt! 150 leiligheter og 200 bad er ferdigstilt, alle fuktsikret med Membra Våtromsystem. Murmester Janken Fensholt (56) kunne ikke vært mer fornøyd!

– Ja, dette har vært en veldig god jobb for oss. Det har vært null reklamasjoner, null vannskader og ingen feil ved membranen, sier Janken Fensholt i Murmester Janken Fensholt & Sønner AS. Nå, etter 30 års virksomhet, endres navnet til Murmester J. Ludvigsen AS. Fensholt ønsker å jobbe litt mindre enn før, og daglig leder Johann Ludvigsen sitter nå på alle aksjene.

Murmester Janken Fensholt & Sønner AS på Beitostølen
Janken Fensholt i Murmester Janken Fensholt & Sønner AS.

– Nå er jeg innleid og jobber som, ja – hva skal man si? Medhjelper er kanskje riktigst, for det blir feil å si konsulent, siden Johann kan like mye om faget vårt som meg,” sier Fensholt, som har hatt full kontroll med prosjektet på Beitostølen siden oppstarten i 2019. Nå er de i gang med Trinn 2 på Riddertunet: Et stort leilighetshotell med 261 bad og et lekkert badeanlegg skal fuktsikres og flislegges av to av firmaets murere.

Dette er fort gjort!

Murmester Janken Fensholt & Sønner AS

Ferdig flislagt på 1-2-3

Spesielt på nybygg mener Fensholt at våtromsystemet Membra er helt genialt, siden alt arbeid med membran og fuktsikring kan gjøres nærmest i én operasjon. Flisleggingen kan starte umiddelbart etter at membranen er på plass. Slik beskriver han den effektive prosessen, og fremhever fordelen med alle de selvklebende komponentene i systemet:

– I Trinn 1 på Riddertunet tok vi én etasje om gangen, seks bad. Vi rigger oss til med kappebord og prekapper alle de selvklebende membranlengdene. Dette er fort gjort! Så starter vi med innvendig og utvendige hjørner og monterer de selvklebende mansjettene direkte på platene. Deretter kommer de prekappede membranlengdene på plass – på vegger og gulv – og det er bare å gå videre til neste bad. Flisleggeren kan overta umiddelbart.

Vi slipper jo å tenke på lagtykkelsen. Ved tradisjonell smøremembran må du ha en spesifikk tykkelse ihht. leverandøren. Med Membra er dette en ikke-eksisterende problematikk. I praksis rekker vi halvannet bad pr dag. Én går bokstavelig talt foran og legger membran. En annen går bak og flislegger,” sier Fensholt.

Byggherren foreslo Membra

Beitostølen Invest AS og Riddertunet Lodge står bak Riddertunet, som er tegnet av Arcasa Arkitekter. Fensholt forteller at det var byggherren selv som ba dem vurdere Membra Våtromsystem som membranløsning. Fensholt var allerede litt kjent med Membra, men hadde ikke testet systemet.

Etter å ha vært i kontakt med Isola, ble det enighet om å gå for Membra, noe som har vist seg å være et meget godt valg!

Alle membranlengdene prekappes.

Ikke alle blir murere

Da Janken Fensholt gikk i læra, skjønte han fort at han hadde et navn som var godt kjent i bransjen, siden både oldefaren, bestefaren og ”en drøss onkler og filleonkler” var, og hadde vært, murmestere. Så selv om hans første sønn knapt var født da firmaet ble startet i 1992, tenkte han at Murmester Janken Fensholt & Sønner måtte være et bra navn. Eller i det minste et navn med litt ”glimt i øyet”.

I dag har han tre sønner, men som henholdsvis psykolog, radiograf og skuespiller har de naturlig nok aldri vært en del av firmaet. Nå har han som nevnt også satt seg selv litt på sidelinja. Det gir mer tid og plass til en viktig del av Fensholts liv: Brasil!

Har satt spor etter seg

– Min far var flyver i SAS. Fra 1980 til ’82 var han stasjonert i Rio og tok med seg familien dit. Siden da har jeg hatt et nært og godt forhold til landet. For 7 år siden fikk jeg bygget meg et hus i Tabatinga.

Det har forresten vært gøy å følge byggeprosjekter på den andre siden av jorda. Der er det andre krav enn her hjemme, for å si det forsiktig, og ikke så nøye med fuktsikring og membran.”

Fram til pandemien ble det rundt åtte årlige turer. Nå framover håper han å få vært der mer enn noen sinne. Det er det mange brasilianere som er glade for!

Fensholt har nemlig satt spor etter seg. Han har fått bygget brønner, fotballbane og invitert lag med unggutter hjem til Norge for å bo hos familien og delta i Norway Cup. For å nevne noe. Nå har han flere nye prosjekter på gang.

– Jeg synes selv jeg har det veldig bra, så hvorfor ikke være grei mot greie folk? Da blir man jo passet godt på også. Og mine venner fra Norge blir tatt godt imot.

Les mer om MEMBRA® Våtromsystem

Bygg bedre, enklere

Følg oss på:
Informasjonskapsler og personvern