Bygg bedre, enklere

En byggeblogg fra Isola

Gode erfaringer og mye å spare

Prosjektleder Marius Sjaastad (til venstre) og tømrer Ronny Nilsen i Gunvald Johansen Bygg AS sverger til Tyvek-produktene.

– Vi tetter byggene vår med Tyvek, sier Marius Sjaastad, prosjektleder i Gunvald Johansen Bygg AS i Bodø, som nå har Sjøsidens første byggetrinn under oppføring.

– Vi ser, at når hele bygget er kledd i Isola Tyvek, får vi god fuktbeskyttelse og svært gode målinger på lufttetthet. Helt ned i 0,2 og 0,3!

Marius Sjaastad (36) forteller entusiastisk om den gangen Isolas folk kom på besøk på byggeplass for å demonstrere tetting rundt vinduer med Tyvek og bruk av tape, og sier:

– Nå er dette vår faste løsning!

Byggeprosjekter i dette klimaet trenger trygge løsninger.

Testet med høytrykkspyler

Gunvald Johansen Bygg valgte å gå ’all in’ på Tyvek-produktene da Isola kom med en komplett løsning for vindtetting med 30 års garanti. Mørkvedlia Studentpark (604 studenthybler) var det store pilotprosjektet.

Det er mye vær her, ja. Det hender vi må ned mellom fjellknausene og lete etter søppeldunken når vinden har herjet som verst.

Marius Sjaastad, Prosjektleder i Gunvald Johansen Bygg

– På Mørkvedlia hadde vi faktisk lekkasjer i forbindelse med vinduene, sier Sjaastad. – For å finne ut hvor det lakk, gikk vi tett på med en kraftig høytrykkspyler. Og da mener jeg skikkelig tett på, mye nærmere enn de 40-50 centimeterne som er anbefalt når du skal vaske bilen din!

Vi trodde jo at lekkasjen lå mellom vinduet og veggen, men nei! Tape og vindsperre holdt potte tett. Det viste seg at det var selve vinduet som var problemet.

Mørkvedlia studentpark ble det store pilotprosjektet for Gunvald Johansen Byggs bruk av Tyvek til vindtetting og fuktsikring.

Effektive og lønnsomme produkter

Etter å ha gjort disse erfaringene og regnet på kostnadene for arbeidene, har Sjaastad bare positivt å si om Tyvek til fuktsikring og vindtetting av bygg.

– Dette er sterke produkter som er effektive å montere. Tape og mansjetter har veldig god heft til både treverk, stål og det mest! Derfor har vi nå valgt disse som standardløsninger på våre prosjekter.

Det gjør det enklere, samtidig som vi sparer mange arbeidsoperasjoner. I et stort prosjekt betyr det mange ukesverk.

På studentprosjektet (Mørkvedlia) regnet vi på det, sier Sjaastad. – Det var mye å spare!

Bodøs største entreprenør

Gunvald Johansen Bygg AS er den største lokaleide entreprenøren i Nordland. De har nok å gjøre på hjemmebane.

– Ja, de siste årene har vi bare jobbet med prosjekter i Bodø, sier Sjaastad. – Det er ingen grunn til å ’gå ut’ når jobbene er rett rundt hjørnet.

Konsernet, som også teller de tre aksjeselskapene Gunvald Johansen Holding, Support og Handel, rundet milliarden i årlig omsetning for et par år tilbake. Bygg står for ca. halvparten. Nå er entreprenøren travelt opptatt med å realisere første fase av byens aller mest spennende boligprosjekt.

Sjøsiden i Bodø ligger vakkert og værhardt til.

Sjøsiden – indrefileten i Bodø

107 enheter skal bygges, alt er solgt og 2. fase av prosjektet ligger nå ute i markedet. I en sidestilt entreprise er Gunvald Johansen Byggs kontrakt på nærmere 190 millioner. Det bygges eneboliger, rekkehus, tomannsboliger og leilighetsbygg med leiligheter i ulike størrelser. Beliggenheten er fantastisk.

– Ja, dette er indrefileten. Helt klart, sier prosjektlederen. – Sentral og fantastisk fin beliggenhet. Flere av husene ligger veldig nært sjøen, noen helt frempå kanten.

Og Isola Tyvek-produktene er – som alltid – i bruk: Vindsperre, mansjetter, tape, undertak med tettebånd og det hele. Ja, radon-systemet også.

I vær og vind

– Det kan ta godt her, men vi ser aldri tegn til at vindsperren tar skade av å stå i noen måneder, selv om den eksponeres for både slagregn og vind. Vi har diskutert med Johnny (Andersen, Isolas distriktssjef i Nordland), at vi prøver å ha husene kledd inn etter maks. 6 måneder.

– Logo og trykkfargen på duken falmer litt, men vindsperren er like god den, sier Marius Sjaastad.

Det er ikke tilfeldig at Tyvek skiller seg ut og står ekstra sterkt der utfordringene med vær og vind er størst. Forskjellen ligger i teknologien. Bare Tyvek er 100 % membran i ett homogent sjikt gjennom hele vindsperren. Den holder regn og vind ute. Samtidig tørker byggfukten ut, raskt og effektivt.

Bygg bedre, enklere

Følg oss på:
Informasjonskapsler og personvern