Bygg bedre, enklere

En byggeblogg fra Isola

Isola med eget analyseverktøy for EPD-dokumentasjon

Isola har nylig investert i et nytt analyseverktøy for utvikling av miljødokumentasjon.

– Investeringen er en viktig del av vår bærekraftstrategi og gjør at vi selv kan generere spesifikke EPD’er, som tar for seg analysen hele veien fra vugge til grav verifisert av en tredjepart, forteller Trond Risberg, miljø- og dokumentasjonsansvarlig i Isola as.

Verktøyet ble tatt i bruk høsten 2020 og Isola har så langt fått frem EPD-dokumentasjon for flere av selskapets mest kjente takprodukter. Først ut var Mestertekk Kombi, ett-lags asfalttakbelegg som er et av Norges mest brukte på flate tak.

Bård Brustad og Trond Risberg fra Isola foran tre ruller med takbelegg
Produktsjef Bård Brustad (t.v.) og Miljø- og dokumentasjonsansvarlig Trond Risberg.

– Med det nye verktøyet kan vi analysere hele livsløpet til et produkt og dermed avdekke hvor vi bør legge inn innsats og fokus for å oppnå et enda bedre miljøresultat, sier Risberg.

Norskprodusert asfalt takbelegg kommer gunstig ut

Isola, som er den eneste norske produsenten av asfalt takbelegg, er først på markedet med spesifikk EPD-dokumentasjon for denne kategorien takprodukter.

– Produktet Mestertekk Kombi kommer meget godt ut i analyse fra vugge til port og gir et gunstig miljøfotavtrykk sammenlignet med generiske EPD’er for asfalt takbelegg og andre takbelegg generelt, forklarer produktsjef Bård Brustad.

Sammen med Risberg gjør Brustad vurderinger av analysene som danner grunnlag for EPD-dokumentasjonen.

– Dette med bakgrunn i materialsammensetning, fremstillingsprosess og ikke minst norsk kortreist produksjon. Ved produksjonsanlegget i Porsgrunn har Isola tilgang til grønn strøm og opererer i et marked med korte transportavstander. Det slår positivt ut i regnskapet, forteller Brustad.

Taktekker sveiser Isola Mestertekk Kombi på flatt tak, bak står flere ruller

Øvrige produkter som det er utarbeidet spesifikk EPD-dokumentasjon for er Isola Kraftunderlag og Isola Sveiseoverlag som danner grunnlag for Isola to-lags takbelegg.

– Med det nye analyseverktøyet står vi godt rustet til å både dokumentere eksisterende og utvikle nye bærekraftige og miljøvennlige produkter for fremtiden, avslutter en engasjert Risberg.

Bygg bedre, enklere

Følg oss på:
Informasjonskapsler og personvern