Bygg bedre, enklere

En byggeblogg fra Isola

Tett bygg på 20 dager – med elementbygging og TÆL

– Vi har alltid en byggetid vi skal etterleve, og i tilfellet dette hotellet er byggetiden uvanlig kort. Derfor har vi valgt elementbygging.

– I Seltor har vi et mantra, nemlig TÆL. Det står for Trygghet, Ærlighet og Langsiktighet, forklarer anleggsleder Gunnar Klausen.

På byggeplassen på Kammerherreløkka i Porsgrunn, møter vi Seltors anleggsleder Geir Klausen akkurat da aktiviteten med å montere de ferdige veggelementene pågikk for fullt. Målet var tett bygg på rekordtid.  Klausen forteller:

– I Seltor har vi et mantra, nemlig TÆL. Det står for Trygghet, Ærlighet og Langsiktighet. Der starter vi i Seltor. Alltid. Dette gjelder relasjoner til byggherre, kunder og hele pakka – inkludert valg av produkter, løsninger og leverandører, selvfølgelig. Vi er helt avhengige av å bruke produkter som er gjennomprøvde, som er solide. Ikke minst når byggetiden er kort.

Mange fordeler med elementbygging

I dette tilfellet falt valget på veggelementer fra Lindal Treindustrier. Et lett valg i følge Klausen:

– Veggelementene, som kommer pakket i krympeplast, komplett med innsatte vinduer, er produsert i et tørt miljø i Lindals fabrikk på Sørlandet og satt sammen av førsteklasses produkter. Det gir oss veldig god kontroll. Både med byggfukt og trygghet for at konstruksjonen blir tett. Ikke minst fordi det er benyttet Isola Tyvek-produkter som Soft Xtra vindsperre i de ferdig produserte elementene.

– Veggelementene pakkes ut og heises opp på bygget, ett og ett, forklarer anleggsleder Geir Klausen.

Veggelementene pakkes ut og heises opp på bygget, ett og ett. De settes på en allerede montert Isola svillemembran og skrus og plugges i bunn. Det fuges mellom elementene og alle overganger teipes.

– Bygget blir tett på 20 dager, sier Klausen. Det er FORT og veldig bra på et så stort bygg som dette, med nesten 6000 kvm samlet grunnflate.

Veggene er ikke det eneste som kommer som ferdige moduler til dette hotellbygget. Baderommene kom som komplette, plomberte enheter.

Veggene er ikke det eneste som kommer som ferdige moduler til dette hotellbygget. Geir Klausen peker opp mot kasseliknende elementer som tilsynelatende er plassert ”litt her og litt der” i de ulike etasjene. Men, plasseringen er visst alt annet enn tilfeldig.

– Det er baderommene dere ser, sier Klausen.  – De kom som komplette, plomberte enheter. Før vi ganske tidlig i byggeprosessen satte dem på plass der de skal være, konsulterte vi riggere fra Bis (tidligere Hydro), folk med lang erfaring i å rigge store kolli. Hvert bad veier et par-tre tonn, så de er ikke bare-bare å flytte på om de plasseres feil.

Imponert byggherre

– Sammen med Bane NOR Eiendom og leietakeren, Nordic Choice, har jeg jobbet med dette prosjektet helt fra starten av, sier Tommy Thovsland, utviklingsdirektør i R8 Property.

– Fra dag én har det vært fokusert på energieffektivitet. Ikke minst fordi Choice er en krevende og veldig miljøbevisst leietaker.

Det er tydelig at dette med energieffektivitet og miljø virkelig betyr noe for Thovsland og byggherren, ikke bare for Choice:
– Bygg står jo for ca 40 % av verdens energiforbruk, og vi vet det er sterkt behov for å redusere energiforbruket totalt sett. Nå er vi i Porsgrunn, men vi må begynne der vi kan, og da starter vi med de prosjektene vi kan påvirke. Og dette hotellet er ett av de viktige prosjektene der vi mener det er mulig å redusere fotavtrykket på miljøet. Dette er et viktig fokus for oss nå, og det kommer til å bli ytterligere viktig i fremtiden.

– Fra dag én har det vært fokusert på energieffektivitet. Ikke minst fordi Choice er en krevende og veldig miljøbevisst leietaker, forteller Tommy Thovsland, utviklingsdirektør i R8 Property

R8 Property har hovedkontor i Porsgrunn og hotellprosjektet på Kammerherreløkken er nok et hjertebarn for Thovsland.

– Det er selvfølgelig ekstra hyggelig når vi kan bruke en lokal entreprenør, Seltor, og en lokal produsent, Isola, til å hjelpe oss med å nå målene våre, sier han.

Bygg bedre, enklere

Følg oss på:
Informasjonskapsler og personvern