En byggeblogg fra Isola
Bodø er ikke en vindstille plass. Det vil si, bortsett fra sånn cirka 5-6 dager i året. Tørt er det heller ikke. Bodø opplever mye mer slagregn enn de fleste andre større norske byer. Da gjelder det å bygge så det holder.
Når den spesielle og flotte eneboligen Eco Nordland nå setter opp, i tillegg er plassert langt vest på Bodøhalvøya, rett ved havet, stilles det krav til konstruksjonen. Ikke minst til vindsperreløsningen.
Les også: Isola Tyvek – Forskjellen ligger i teknologien.– Ja, dette huset ligger værhardt til, her tar han godt, sier anleggsleder Bjørnar Sæterhaug (44).
– Her ute får du både sør- og nordvesten midt i fleisen. Og ikke minst regnet, ofte kraftig slagregn som sørvesten tar med seg. Hvis ikke vindsperren tar vær og vind her, har man tapt! Tyveken er en joker her i Nord, – dette er Tyvek-land, slår Sæterhaug fast.
– Jeg vet det bygges mye uten plater i andre deler av landet, men ikke herpå. Her synes vi det er greit med plater som kan ta seg av vindavstivningen. Som regel asfaltvindtettplater, noen ganger gips. Men vi bruker alltid Isola Tyvek vindsperre i tillegg. Ikke minst for å være trygg på konstruksjonen – både i forhold til værforhold og tetthetskrav.
– Tyvek holder fukten så til de grader ute, sier han.
– Den vindsperra fungerer, rett og slett!
Les også: Det er mye å spare på å bruke Isola TyvekBjørnar Sæterhaug kan ikke annet enn å humre når han ser helt ordinære eneboliger legges ut for salg med hedersbetegnelsen "arkitekttegnet". Huset han nå er anleggsleder for, er derimot så definitivt originalt, tegnet i tråd med kundens ønsker og retningslinjer. Sæterhaug synes Gnist arkitekter har gjort en flott jobb med den 370 kvadratmeter (BRA) store eneboligen over tre etasjer.
– Egentlig er jeg konservativ og ønsker å bygge firkantede klosser, men dette er et veldig spesielt og spennende bygg. Takkonstruksjonen er uvanlig, stålskjelettet tar seg av hovedbæringen og det er utfresinger, forsterkninger og limtredragere i takbjelkene som er flettet inn i dette. Utfordringer som gir tømrerne noe å bryne seg på, og det liker de!
Byggherren er helikopterpilot og grunnentreprenør. En stund ble det fleipet med at det skulle bygges landingsplass på takterrassen, men de har landet på å droppe den. Til glede for naboene, vil vi tro.
Sæterhaug har 25 års verdifull bransjeerfaring og drev eget byggmesterfirma i 10 år før han begynte i Eco Nordland. Han beskriver de 12 kollegaene og jobbsituasjonen på denne måten:
– Her er det full fart, mange baller i lufta og redelige og ordentlige folk, en gjeng jeg har trua på.
Han har erfaring med Tyvek-produktene helt fra han begynte i tømrerfaget på nittitallet, og kan ikke huske å ha benyttet noe annet. Som byggmester jobbet han også med andre Isola-produkter.
– Ja, blant annet Isola Takshingel, et velprøvd produkt som vi er veldig komfortable med, sier Sæterhaug.
– Men nå, i totalentreprisebransjen, går det i Tyvek vindsperre og tetteprodukter. Vi sørger for at bygget er tett. Så er det underentreprenører på tak og fasade.
Primært er ikke enebolig og tilbygg det Eco Nordland jobber mest med. Oftest er det større prosjekter med mer volum, som næringsbygg og offentlige anbud.
Om prosjektet er stort eller ikke, Eco Nordland kan regne med anleggslederen sin. Det er 15 år siden sist Bjørnar Sæterhaug var borte fra jobb; den gangen gikk han på "en real kollaps", som han kaller det, og måtte legge ned hammeren i tre timer!
Da vi snakket med ham, hadde han nylig fullført fjelløpet Børvasstindan Classic. Drøyt 3 mil og 1500 høydemeter på beina.
– Ganske heftig for en byggmesterkropp, mente han
– Jeg trigges av å sjekke ut hva jeg tåler. Om ikke det går så fort, kommer jeg meg alltid i mål. Jeg er nok en seig jævel. Også på jobb, sier Sæterhaug og ler godt.