Bygg bedre, enklere

En byggeblogg fra Isola

Mogen Turisthytte på Hardangervidda

Rehabilitering og energi-oppgradering av 55 år gammelt shingeltak

Tømrer Håvard Lien ufører rehabilitering og etterisolering av taket på den gamle turisthytta.

I hele 55 år har Isola Takshingel beskyttet Mogen Turisthytte mot ekstreme værpåkjenninger. Når DNT Telemark nå rehabiliterer og etterisolerer hytta ble det igjen valgt takshingel fra Isola.

Gammel og slitt bygningskropp

Mogen Turisthytte ligger ved vestenden av Møsvatn i Vinje kommune og er en av Hardangerviddas eldste turisthytter. Det opprinnelige bygget ble satt opp i 1870 og er etter den tid påbygd i flere etapper, - siste del i 1960. Hytta består nå av en stor og gammel bygningskropp som er preget av tidens tann med betydelig utvendig slitasje, dårlige vinduer og dårlig med vindtetting og isolasjon i tak og vegger.

Bygget ble opprinnelig satt opp i 1870
og er etter den tid påbygd i flere etapper

Bygge nytt eller rehabilitere

I starten vurderte DNT Telemark å rive den gamle hytta og bygge nytt. Etter hvert ble det klart at det var både bærekraftig og energieffektivt å skifte ut deler av den eksisterende hytta. Tømrer Håvard Lien er nå i full gang med rehabilitering og etterisolering av taket på den gamle turisthytta.

Ny og bedre isolert takkonstruksjon

– Etter 55 år på taket ble den gamle takshingelen fjernet. Deretter ble den gamle taktroen bygget på og rettet av med 48 x 98 mm konstruksjonsvirke. Samtidig etablerte vi lengre takutstikk ved raft og gavl for å klargjøre for senere arbeider med utvendig etterisolering av ytterveggene, forteller Håvard Lien.

Etter dette ble det tilleggsisolert med 100 mm Rockwool Flexi A-plater.

Arbeidene med avretting, tilleggsisolering, og bygging av ny taktro.

Selv om shingelen var svært slitt, var det ikke oppstått råte på taket

Undertak og vindtetting

Montering av ny taktro av vannfast kryssfiner.

Over isolasjonen er det montert Tyvek Pro Xtra, - kombinert undertak og vindsperre med klebekanter og kondensfilt. Dette er en ekstra sterk og robust løsning som blant annet ble valgt med bakgrunn i usikre værforhold gjennom byggeperioden.

– Til slutt foret vi opp med 48 x 48 mm vertikale lekter for lufting av takkonstruksjonen, forklarer Håvard Lien mens han viser bilder av arbeidene. Disse ble montert med standard c/c avstand på 600 mm som underlag for takplater av vannfast kryssfiner.

Takshingel med undertaksbelegg

Mogen Turisthytte ligger i et snørikt og til dels værhardt område på Hardangervidda. I slike områder anbefaler SINTEF bruk av undertaksbelegg under takshingelen i sine anvisninger.

– Skal den nye takshingelen vare like lenge som den gamle velger vi å følge SINTEF sine anbefalinger og monterer først et lett og sterkt undertaksbelegg. Også her ble det levert et produkt fra Isola, - Iso-D Xtra som er rask å jobbe med og gir umiddelbare tette omlegg.

– Som ny takshingel er det valgt Isola Takshingel - type Rett i fargen grå struktur. Det gir taket et grått skiferpreg som passer godt inn de flotte naturområdene turisthytta ligger i, avslutter Håvard Lien før han igjen setter i gang med takarbeidene.

Møt Tømrer Håvard Lien på Mogen Turisthytte

Les også

Isola Takshingel, best når det gjelder …

Hva mener Ole Rosén-Lystrup, kjent fra Eventyrlig oppussing, når han påstår at Isola Takshingel er «Best når det gjelder»?

Bygg bedre, enklere

Følg oss på:
Informasjonskapsler og personvern