Bygg bedre, enklere

En byggeblogg fra Isola

Energioppgradering 50-tallshus

Bruker vindtettingen som puster best!

Sondre Arvesen i Arvesen Bygg AS har mer enn 15 års erfaring med nybygg og rehabilitering av boliger. Han har tidligere vært ansatt i Telemarkhus som nå er en del av Blink Hus, men har de senere årene drevet sin egen virksomhet.

Prosjektet han holder på med å ferdigstille er et 50-tallshus som skal rehabiliteres og etterisoleres. I rehabiliteringen inngår skifte av vinduer og kledning, som har fått både slitasje og fuktskader etter mange år i norsk værhardt klima.

Sannsynligvis er det så som så med hvor lufttett dampsperra er, og da velger jeg vindsperra som er kjent for å «puste» best

Sondre Arvesen

Fylte opp hulrommet
– Etter at vi fjernet kledningen kunne vi konstatere at boligen hadde uisolerte bindingsverksvegger. Det var kun asfaltvindtettplater og svartpapp som ivaretok både isolasjon og vindtetting. Nå vet vi jo at stillestående luft virker isolerende, men valgte allikevel å fylle opp hulrommet med 10 cm Rockwool, sier Arvesen med et lurt smil.

– I tillegg har vi lektet ut og etterisolert med 5 cm isolasjon, slik at total isolasjonstykkelse i veggen nå er 15 cm.

Vi kunne nok etterisolert med mer, men det ville komplisert både for vindusforinger og takutstikk, så i samråd med boligeieren ble det heller til å benytte vinduer med best mulig u-verdi.

I dette miniforedraget kan du lære om hvorfor vindtetting kan være vel så viktig som etterisolering men også hvorfor mer isolasjon og bedre vindtetting kan gi andre utfordringer som økt fare for kondens, fuktskader, muggsopp og råte.

Alltid Tyvek
Når vi spør om vindtettingen forteller Arvesen at han alltid benytter Tyvek på sine rehabilitering- og oppgraderingsprosjekter.

– «Tyvek er et produkt jeg er trygg på og har lang erfaring med. Ved oppgradering av eldre boliger er det ikke godt å vite hva som befinner seg på innsiden av ytterveggene. Sannsynligvis er det så som så med hvor lufttett dampsperra er, og da velger jeg vindsperra som er kjent for å «puste» best, forklarer Arvesen engasjert. – I tillegg går det mye tape til omlegg og avslutninger.

Betydelig energisparing
– På bygget her skal det inn nye vinduer med tre-lags glass. Disse har en U-verdi på rundt 0,8 og vil i tillegg til etterisoleringen og vindtettingen sørge for betydelig energisparing. Vinduene er forsinket og kommer først senere, så foreløpig er vindsperra forseglet med tape til de gamle vinduene. Men det holder bygget tørt og fungerer dermed greit for en kortere periode, sier Arvesen.

Sammen med Filip Skau, som startet sin praksis for et par år siden, tilpasser og monterer Arvesen nå kledningen på boligen.

– Vi regner med å være ferdige med dette arbeidet i løpet av denne uken, og at vinduene vi venter på kan monteres om en måneds tid, avslutter Arvesen optimistisk.

Les også

Derfor er Tyvek vindsperre ekstra viktig når du etterisolerer!

Åsmund Strandgård, produktsjef klimasystem og leder for Isolas produkttekniske avdeling, mener det er på høy tid å øke forståelsen for hvor viktig det er med tett bygg. Samtidig påpeker han faren det innebærer å benytte en vindsperre som ikke har tilstrekkelig uttørkingskapasitet. Spesielt ved rehabilitering.

Nye krav er godt nytt for norske byggmestere

EU setter standarden, også for Norge. Innen 2033 skal alle nye boliger være nullutslippsbygg. Det mange ikke har fått med seg, er at EU også er i ferd med å vedta nye krav til energieffektivisering av eksisterende boliger.

Rehabilitering ble lønnsom energioppgradering!

Fukt og råteskader som følge av byggefeil ved bytte av vinduer tidlig på 90 -tallet, gjorde det nødvendig med ny kledning og nye vinduer. Da var veien kort til også å etterisolere og samtidig sørge for en ny energieffektiv og fuktsikker vindtetting.

Bygg bedre, enklere

Følg oss på:
Informasjonskapsler og personvern