En byggeblogg fra Isola
Åsmund Strandgård, produktsjef klimasystem og leder for Isolas produkttekniske avdeling, mener det er på høy tid å øke forståelsen for hvor viktig det er med tett bygg. Samtidig påpeker han faren det innebærer å benytte en vindsperre som ikke har tilstrekkelig uttørkingskapasitet. Spesielt ved rehabilitering.
– Alle snakker om etterisolering. Færre snakker om vindtetting, selv om en god vindsperre og ordentlig tetting rundt vinduer og alle detaljer, under gitte forhold er opptil fire ganger så viktig med tanke på strømbesparelse, slår Strandgård fast.
I et gammelt hus har man ikke kontroll på dampsperren. Det har man når man bygger nytt. Derfor er det vel så viktig å benytte Tyvek ved rehabilitering som ved nybygg. Strandgård forklarer:
– Mer utvendig isolering og bedre vindtetting gir mindre varmetap. Dermed får veggkonstruksjonen dårligere uttørkingskapasitet. Dersom bygget har utett dampsperre og varm og fuktig inneluft lekker ut i konstruksjonene, øker faren for kondens og fuktskader, muggsopp og råte. Da er en vindsperre som «puster» godt et «must».
Her er Isola Tyvek i en klasse for seg. Ingen annen vindsperre tørker ut bygget tilnærmet like godt. Forklaringen ligger i Tyvek-teknologien, sier Strandgård. – Hele materialtykkelsen er én spunnen, homogen membran, noe som gir en ekstremt god uttørkingskapasitet.
Da Åsmund Strandgård for halvannet år siden takket ja til jobbtilbudet fra Isola, kom han fra en stilling som avdelingsleder i WSP, verdens største rådgivende ingeniørselskap med mer enn 50 000 ansatte. Han angrer ikke på jobb-skiftet!
– Jeg stortrives! Her får jeg benyttet erfaringen og kompetanse min på noe jeg virkelig brenner for. Husk, I EU går 40 % av all energi til oppvarming av bygninger. 60 % av norske hus er fra før TEK 97. Ved å etterisolere samt minimere lekkasjetall ved bedre vindtetting kan vi spare det dobbelte av all planlagt vindmølleutbygging. Potensialet er enormt, sier han entusiastisk.
Strandgård forteller at det selges mer Tyvek pr. innbygger i Norge enn i noe annet land. Det er ikke tilfeldig.
– Isola begynte jo med dette allerede i 1989. Dagens Tyvek-produkter er skapt i Norge, for Norge. Skritt for skritt har vi – i tett samarbeid med DuPont – utviklet et komplett klimasystem med SINTEF Teknisk Godkjenning. Dette er utprøvde produkter som vi vet fungerer, selv i de mest værharde delene av landet vårt.
Vindsperren kan for eksempel stå utildekket i inntil et halvt år. Selv med rim- og isdannelser på duken, opprettholdes egenskapene. Det er ikke alltid fremdriften blir helt som planlagt, så dette er viktig både ved nybygg og rehabilitering.
Unik teknologi: Isola Tyvek®-membranen er spunnet i ett homogent sjikt som består av 100% membran – fra ytterst til innerst som gir bedre uttørking av bygg.
Tilhørende tape- og tettedetaljer gjør det ekstra enkelt å jobbe med Isola Tyvek. Viktig og praktisk når det for eksempel skal tettes rundt dører og vinduer, el- og ventilasjonsgjennomføringer.
– Personlig ville jeg aldri tatt sjansen på å benytte noe annet enn Tyvek, sier Strandgård. Kanskje ikke så overraskende, og han innrømmer:
– Ja, jeg er partisk, men nettopp fordi jeg jobber med det jeg gjør, vet jeg hva jeg snakker om. For en marginalt høyere pris, får du sikkerhet og produkttekniske egenskaper jeg ikke ville vært foruten.
Les også:
EU setter standarden, også for Norge. Innen 2033 skal alle nye boliger være nullutslippsbygg. Det mange ikke har fått med seg, er at EU også er i ferd med å vedta nye krav til energieffektivisering av eksisterende boliger.
Fukt og råteskader som følge av byggefeil ved bytte av vinduer tidlig på 90 -tallet, gjorde det nødvendig med ny kledning og nye vinduer. Da var veien kort til også å etterisolere og samtidig sørge for en ny energieffektiv og fuktsikker vindtetting.
Sondre Arvesen i Arvesen Bygg AS har mer enn 15 års erfaring med nybygg og rehabilitering av boliger. Han har tidligere vært ansatt i Telemarkhus som nå er en del av Blink Hus, men har de senere årene drevet sin egen virksomhet.