Bygg bedre, enklere

En byggeblogg fra Isola

Rehabilitering ble lønnsom energi-oppgradering!

Fukt og råteskader som følge av byggefeil ved bytte av vinduer tidlig på 90 -tallet, gjorde det nødvendig med ny kledning og nye vinduer. Da var veien kort til også å etterisolere og samtidig sørge for en ny energieffektiv og fuktsikker vindtetting.

Byggefeilen
– Boligen, som nå er nesten 100 år gammel, ble også rehabilitert en gang på 90-tallet. Gamle vinduer og dører ble den gang byttet ut til nye med bedre isolasjonsevne, forteller byggmester Gisle Sølland, som har ansvaret for oppgraderingen av boligen.

I tillegg til en lavere strømregning oppnås også forbedret innemiljø og langt bedre bo-komfort

– Dessverre ble det den gang gjort byggefeil i forbindelse med montering av omramming og vannbrett over vinduer og dører. Etter mange år med vannlekkasje bak kledning var tiden nå moden for ganske omfattende utbedringer.

Lønnsom etterisolering
I utgangspunktet var det nødvendig å skifte vinduer, dører og kledning på samtlige vegger. Bonusen for boligeieren var at dette også gjorde det lønnsomt å etterisolere, fortsetter Sølland engasjert.

Sølland etablerte eget byggmesterfirma i 1998 og kan snart feire 25 år i bransjen. Opp gjennom årene har det blitt både nybygg og rehabilitering av eldre boliger, – i den senere tid mest rehabiliteringsprosjekter.

I dette miniforedraget kan du lære om hvorfor vindtetting kan være vel så viktig som etterisolering men også hvorfor mer isolasjon og bedre vindtetting kan gi andre utfordringer som økt fare for kondens, fuktskader, muggsopp og råte.

Uisolert bygningskropp med veggpapp
Boligen, som ligger rett utenfor sentrum av Skien, ble bygget en gang på 1920-tallet med en vegg-konstruksjon bestående av stående plank med not og fjær. Bygningskroppen har vært uisolert med kun veggpapp som vindtetting.

Opptatt av det originale
Til tross for en uisolert bygningskropp ble det valgt å isolere utvendig med kun 50 mm Rockwool Flexi A-plater. Boligeieren ønsket i størst mulig grad å opprettholde bygget så originalt som mulig med detaljer i raft – og gesimser og avslutning av kledning og vannbord i flukt med grunnmurskrona.

– Med disse forutsetningene ville en isolasjonstykkelse på 100 mm blitt både mer komplisert og vesentlig mer kostbart, forklarer Sølland.

Fokus på vinduer og vindtetting
For å gjøre energioppgraderingen mest mulig effektiv, valgte boligeieren isteden å satse på nye energieffektive vinduer.

Det ble valgt tre-lags vinduer med U-verdi på 0,85. De nye vinduene skal monteres litt utenfor vindsperresjiktet i flukt med baksiden av kledningen, slik at omramningen kan settes tilbake til den originale utførelsen.

Tyvek er god å jobbe med
Samtidig ble det lagt vekt på å få til en svært god vindtetting. Byggmester Sølland har lang erfaring med Tyvek og er svært godt fornøyd med produktet. Han påpeker at Tyvek-duken er sterk og lett å jobbe med, og dessuten enkel å tilpasse detaljer som ofte dukker opp i forbindelse med denne typen rehabiliteringsprosjekter

Gode tilbehørsprodukter med tape- og rimsløsninger bidrar til at arbeidet kan utføres effektivt og sikkert. Vindusfugene forsegler vi med fleksibel vindsperre- tape, som er smidig og enkel og tilpasse hjørner og detaljer.

Gisle Sølland

God fuktbeskyttelse og bedre bo-komfort
– Når vi jobber med rehabilitering nå på høsten, med fare for mye nedbør og lave temperaturer, er det viktig å benytte en duk som raskt gir nødvendig fuktbeskyttelse – også fram til vinduer og kledningen kommer på plass.

Modullinjene som er trykket på duken gjør at monteringen blir enklere.

– Vi har forsøkt annen duk, men fort gått tilbake til Tyvek-produkter – både på vegg og tak.
Allerede nå – før vinduene er byttet – merker eierne betydelig redusert støy fra trafikken på hovedveien, som går forbi naboeiendommen bak huset.

Så i tillegg til en lavere strømregning oppnås også forbedret innemiljø og langt bedre bo-komfort, avslutter Sølland i det han fortsetter med kledningsarbeidet.

Les også:

Bruker vindtettingen som puster best!

Sondre Arvesen i Arvesen Bygg AS har mer enn 15 års erfaring med nybygg og rehabilitering av boliger. Han har tidligere vært ansatt i Telemarkhus som nå er en del av Blink Hus, men har de senere årene drevet sin egen virksomhet.

Nye krav er godt nytt for norske byggmestere

EU setter standarden, også for Norge. Innen 2033 skal alle nye boliger være nullutslippsbygg. Det mange ikke har fått med seg, er at EU også er i ferd med å vedta nye krav til energieffektivisering av eksisterende boliger.


Derfor er Tyvek vindsperre ekstra viktig når du etterisolerer!

Åsmund Strandgård, produktsjef klimasystem og leder for Isolas produkttekniske avdeling, mener det er på høy tid å øke forståelsen for hvor viktig det er med tett bygg. Samtidig påpeker han faren det innebærer å benytte en vindsperre som ikke har tilstrekkelig uttørkingskapasitet. Spesielt ved rehabilitering.

Bygg bedre, enklere

Følg oss på:
Informasjonskapsler og personvern