En byggeblogg fra Isola
EU setter standarden, også for Norge. Innen 2033 skal alle nye boliger være nullutslippsbygg. Det mange ikke har fått med seg, er at EU også er i ferd med å vedta nye krav til energieffektivisering av eksisterende boliger.
Er du ute en kald vinterdag, hjelper det godt med en god og varm ullgenser. Men, så fort det begynner å blåse, blir du iskald om du ikke har ei vindtett jakke ytterst.
Dette er godt nytt for norske byggmestere. Statistikken viser at de 15 % dårligste boligene i Norge har energikarakter G. I forslag til nye EU-krav skal de opp minst to karakterer innen 2030, så her blir det mye jobb for mange. Et firma som har tenkt langsiktig når det gjelder å spesialisere seg innenfor dette området, er PDV Bygg AS i Sandefjord.
For dem har energirådgivning og energioppgradering vært et satsingsområde i flere år allerede. Vi lar Faglig leder Mats Haugen fortelle:
PDV Bygg viser vei
– Ja, dette er veien å gå, tenkte vi. Og det har vist seg å stemme, sier Haugen (42). Han er en av firmaets to eiere, og er i tillegg til å være tømrer med teknisk fagskole, både takstmann og ENOVA-godkjente energirådgiver.
Prosjektleder Bjørn Paulsen (58) nikker samtykkende. Han er arkitekt og energirådgiver, og ble headhuntet til PDV Bygg i 2020.
– Der gjorde vi et varp, sier Haugen med et stort smil. – Skal det bli kvalitet «ute», må det være kvalitet «inne». Der er Bjørn gull verdt. Mens de fleste av oss andre er mer praktikere, har Bjørn full kontroll, også på tall og papirer.
Vi møter dem i deres sentralt beliggende lokaler i Sandefjord. Bedriften teller 11 mann, og de har hendene fulle, alle som en.
Folk vi ha ENOVA-støtte
På PDV Bygg sine websider står blant annet følgende å lese:
Vi beregner varmetapet, energiforbruket mv. og setter opp en tiltaksplan for
oppgradering av bygget til et bedre energimessig nivå. Enkelte tiltak vil være
støtteberettigede fra ENOVA (...)
– Hva slags henvendelser får dere? Gjelder mange av oppdragene ren energimerking?
– Vi får mange henvendelse fra folk som har kjøpt hus for et år eller to siden. Ofte et hus fra 60-70-tallet. Nå som strømregningene har tatt seg kraftig opp, kommer forespørslene stadig hyppigere. De aller fleste er ute etter støtte fra ENOVA, sier Haugen.
Proffene må tidlig på banen
– Ja, det er gjerne motivasjonen, fortsetter Paulsen. – Og ofte ser vi at det de har planlagt å gjøre ikke er tilstrekkelig til å utløse støtte. Derfor bør vi inn tidlig i planleggingsfasen. Da er kunden sikret mot å gjøre fatale valg. Som å bestille vinduer med for dårlige U-verdier.
Energirådgiverne forklarer at kriteriene for å få støtte må ses i sammenheng med kravene i Tek 17. Alt før Tek 97 har gode muligheter for støtte – hvis renoveringen er omfattende nok. I praksis er det gjerne snakk om totalrenovering. Tak, vegger, kjellervegger, bjelkelag mot kaldtloft ... Ofte må det også etterisoleres i betonggulv mot grunn.
Tre nivåer
For å være kvalifisert til støtte, må boligens varmetapstall reduseres med minimum 30 %, og det er et ufravikelig krav at profesjonelle aktører er utførende. Videre opererer ENOVA med tre oppgraderingsnivåer, som utløser henholdsvis 150-, 125- og 100 000 kroner. Førstnevnte, Energinivå 1, forutsetter i praksis passivhusstandard.
– For de fleste er det mest realistisk å gå for nivå 2 eller 3. Da vil eventuell støtte utgjøre en grei prosent av totalkostnaden. Det er uansett penger å spare hver eneste dag gjennom den kalde årstiden, så investeringen vil jo alltid lønne seg på sikt. Men, det er selvsagt ekstra hyggelig å oppnå støtte, sier energirådgiver Paulsen.
100 % Tyvek-tro
At vi har valgt å ta en prat med gutta i nettopp PDV Bygg, er ikke helt tilfeldig. De er nemlig entusiastiske Isola Tyvek-brukere. Rundt 8000 kvadratmeter Tyvek vindsperre er montert i løpet av de siste årene.
– Ja, vi benytter aldri noe annet, sier Haugen. – Tyvek er vår standard. Lett å bruke, fin å jobbe med, takket være det gode materialet. Ved nybygg benytter vi hele klimasystemet. Det er alfa og omega. Ved rehabilitering får vi ofte ikke benyttet alle detaljene, men at systemet er der og du kan velge komponentene du trenger, er jo uansett helt gull.
Vindjakka minst like viktig som ullgenseren
– Vindtettingen er jo vel så viktig som isolasjonen, påpeker Paulsen. – Er du ute en kald vinterdag, hjelper det godt med en god og varm ullgenser. Men, så fort det begynner å blåse, blir du iskald om du ikke har ei vindtett jakke ytterst.
Det er akkurat på samme måten med hus. Glava og Rockwool er ullgeneseren. Uten en skikkelig vindsperre blåser den kalde lufta rett inn i isolasjonen.
I dag tapes det jo ordentlig rundt vinduer og dører og det tettes rundt alle gjennomføringer. Det har masse å si! I Praksis ville mange hus ha blitt vesentlig mer energivennlige kun ved å legge en skikkelig vindsperre, uten ekstra isolasjon, sier Paulsen. For virkelig å slå fast vindtettingens betydning.
– Og til den jobben benytter vi som sagt alltid Isola Tyvek. Produktet kunden skal sitte igjen med til slutt skal jo være så bra som over hodet mulig. Da er det definitivt ikke på området vindtetting man skal spare.
Der er de to energirådgiverne hjertens enige!
Les også
Nye krav til energieffektivisering av eksisterende boliger (vi.no)
Sondre Arvesen i Arvesen Bygg AS har mer enn 15 års erfaring med nybygg og rehabilitering av boliger.
Fukt og råteskader som følge av byggefeil ved bytte av vinduer tidlig på 90 -tallet, gjorde det nødvendig med ny kledning og nye vinduer. Da var veien kort til også å etterisolere og samtidig sørge for en ny energieffektiv og fuktsikker vindtetting.
Åsmund Strandgård, produktsjef klimasystem og leder for Isolas produkttekniske avdeling, mener det er på høy tid å øke forståelsen for hvor viktig det er med tett bygg. Samtidig påpeker han faren det innebærer å benytte en vindsperre som ikke har tilstrekkelig uttørkingskapasitet. Spesielt ved rehabilitering.